Az európai országok legkedveltebb alkoholos italai

ginshop európa

A kultúra és a társasági élet része az alkohol mértékletes fogyasztása. Minden nemzet rendelkezik hagyományos italokkal, amelyeket akár a hétköznapokban, akár különleges alkalmakkor is fogyasztanak. Természetesen vannak olyan frissítők, melyeket az emberek egész Európa-szerte ismernek és szeretnek. Összegyűjtöttük a kontinens legkedveltebb fajtáit. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy a trendekre!

Kedvelt italok párlatból

A párlatok zamatát az a növény adja, melynek felhasználásával készülnek. Ez lehet gyümölcs, gabonaféle, tönköly, cukornád, de akár kaktusz is. Lássuk, melyek népszerűek a térségben!

Whisky

A whisky bölcsőjének főként Skóciát tekintik, de manapság már sok országban készül. Az igazi skót whisky előállítása az árpa csíráztatásától egészen a többször lepárlásig tart.

Többféle változatban fogyasztható ez a szesz. Sokan isszák tisztán, mások néhány csepp ásványvízzel, kólával vagy tonikkal. Persze olyanok is akadnak, akik a jégre esküsznek.

Vodka

Ez a nedű burgonyából vagy gabonából is előállítható, s gyakorlatilag minden magas keményítő tartalmú anyagból. A folyamat részei a cefrekészítés, lepárlás, szűrés, valamint a hígítás.

A vodkát néhányan tisztán szeretik, de leggyakrabban koktélokba kerül. Azért is, mert különleges aromája nincs, de jól kiemel más ízeket.

Gin

Ezt a gyógynövényes szeszt a hagyomány szerint eredetileg gyógyszernek szánták a hollandok. A harmincéves háború folyamán az angol katonák viszont beleszerettek, s hazavitték a receptet. A gint mezőgazdasági eredetű gabonából készítik, s ízesítéséhez borókát, majd más fűszereket is használnak.

Ezt a nedűt önmagában és keverve is kérhetjük. Talán legnépszerűbb a gin tonik, melyhez különféle ízesítőket vásárolhatunk. Ilyen például a csillagánizs, a hibiszkusz, a levendula, a rózsabors vagy a szárított lime fűszerezéshez.

Frissítő pezsgők

Franciaország Champagne régiójából származik az Európában is legnépszerűbb pezsgő. Aprólékos folyamat eredményeként jön létre. Fontos az alapbor kiválasztása, esetleges házasítása, majd a második erjesztés és érlelés.

Főként ünnepi alkalmakon találkozunk ezzel az itallal. Persze hétköznap, sőt, akár pezsgőkoktél formájában is ihatjuk.

Népszerű európai borok

A felsorolásból természetesen kihagyhatatlanok az európai borok. Legnépszerűbb képviselőjük Bordeaux területéről származik. A fő trendek a következők:

  • Cabernet Sauvignon
  • Cabernet Franc
  • Petit Verdot
  • Merlot
  • Malbec

Természetesen a legelőkelőbb tisztán fogyasztani őket, de más változatok is vannak.

Kedvelt sörök

A világon és Európa-szerte is a láger és az ale sörök a legkedveltebbek. A kettő közötti különbség az erjedés és az élesztő típusából ered. A láger sörök könnyedebbek, szesztartalmuk alacsonyabb. Az ale típusra jellemző a robosztus, komplex íz, s a magasabb alkoholtartalom.

Összefoglalva: Európában az emberek szívesen fogyasztanak különféle italokat gyengébb vagy erősebb formában. Elsősorban összejöveteleken jellemző az alkohol, de a mindennapok részét is képezheti. A kontinens legkedveltebb italai a párlatok, pezsgők, borok és sörök.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s