Beépített vagy különálló berendezéseket válasszunk nagykonyhába?

beépített konyha

Legyen szó otthoni, vagy ipari konyháról szinte mindig felvetül a kérdés, hogy milyen berendezéseket vásároljunk. Éppen ezért az alábbi cikkben arra keressük a választ, hogy beépített, vagy különálló berendezéseket válasszunk nagykonyhánkba és melyiknek milyen előnyei lehetnek.

Szabadonálló vagy beépített konyhai eszköz?

A szabadonálló készülékek fogalmát alapjában véve nem szükséges megmagyarázni, hiszen azok fix kialakításúak, gyakorlatilag lehelyezés és bekötést követően már használatba is vehetők.

A beépíthető konyhai eszközök terén viszont már merőben más a helyzet, hiszen ezek a készülékek oly módon vannak kialakítva, hogy arra ugyanolyan szekrényajtót fel lehet szerelni, mint amilyen a konyhabútor ajtaja, így maximálisan rejtve maradnak, ezzel egyidejűleg viszont a konyhabútor egységét is megtartják.

Szabadonálló készülékek előnyei

Amennyiben csak a fenti fogalmi meghatározásokat vesszük alapul, akkor már kiderülhetett, milyen előnyei is vannak a teljesen különálló konyhai berendezések használatának. Többek között ilyen előnyök, hogy:

 • olcsóbb megoldásnak tekinthető,
 • egyszerű üzembe helyezni,
 • könnyebb cserélni.

Különálló készülékek hátrányai

Természetesen a fenti előnyökön túl néhány hátrány is felmerülhet ezekkel a konyhai eszközökkel kapcsolatban, amiket mindenképp érdemes szem előtt tartani. Röviden a hátrányok többek között, hogy:

 • az ilyen berendezések külső megjelenés nem illeszkedik a bútorzathoz,
 • több helyet foglalhatnak el a konyhából,
 • nem variálhatók.

 Beépíthető készülékek előnyei

A különálló konyhai gépek előnyei mellett essen szó a beépített eszközök előnyeiről is, amik többek között, hogy:

 • belesimulnak a környezetbe, gyakran alig észrevehetőek az eszközök,
 • ezeknél az eszközöknél jobban van lehetőség az eszközök variálására (a bútorzat egyik felébe egy gáz főzőlap, míg a másik oldalra sütő is beépíthető),
 • előre beállítható, hogy milyen magasságra akarjuk építeni az eszközöket,
 • az esetleg felszerelt szekrényajtók csökkentik a zajt.

Beépíthető készülékek hátrányai

Nem meglepő módon ezeknek az eszközöknek is megvannak a maga árnyoldali, amiket mindenképp érdemes mérlegelni vásárlás és használtba vétel előtt, hiszen így sok bosszúságtól ,vagy épp költségtől megkímélhetjük magunkat. Hátrányként tehát mindenképp érdemes megemlíteni, hogy:

 • az eszközök beépítése költségesebb a különálló gépekkel szemben,
 • egy esetleges csere, vagy javítás sokkal komplikáltabb,
 • költségesebb a karbantartás is.

Mi javasolt nagykonyhába?

Arra kérdésre, hogy melyik is javasolt egyértelműen nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen egy nagykonyha esetében lehet hogy valahol a megjelenés és testreszabhatóság az elsődleges szempont, míg másutt a kisebb fenntartási költségek és a hatékonyság a fő szempont.

Emiatt azt javasoljuk, hogy vásárlás előtt mindenki mérlegelje, hogy a fenti előnyök és hátrányok közül mi az ami fontos számunkra és mi az ami elhanyagolható ezen a téren. Így biztosan az ideális megoldást választva nagykonyhánk számára.

Összegezve

Legyen szó tehát különálló, vagy beépített konyhai eszközökről a legfontosabb mindig az, hogy minőségi, megbízható helyről szerezzük be az adott gépet. Szerencsére ma már sütőt, mosogatógépet, sokkoló hűtő, webáruházból is könnyedén beszerezhetünk, így még szélesebb és még jobb kínálat állhat rendelkezésünkre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s