Milyen mártott kesztyűket ismerünk és mik az előnyeik?

mártott kesztyűk

A mártott kesztyűk nagyon népszerűek otthoni és ipari környezetben is, hiszen széleskörűen felhasználhatók és szinte minden munkakörülmény között hasznosak lehetnek. Éppen ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttük milyen mártott kesztyűket ismerünk és mik az előnyeik ezeknek a kesztyűknek.

Mártott kesztyűk jellemzői

A mártott munkavédelmi kesztyűk közös jellemzői, hogy nedves és száraz munka területeken egyaránt használhatóak. Ennek köszönhetően alkalmasak lehetnek:

  • kertészeti munkákhoz,
  • építőipari szakmunkákhoz,
  • mezőgazdasági munkavégzéshez,
  • szerelési munkákhoz.

Mártott kesztyűk előnyei

A mártási eljárásnak köszönhetően a védőréteg alkalmazása a munkavédelmi kesztyűk esetében, teljesen új lehetőségeit nyitotta meg a felhasználhatóságnak. A mártott kesztyűk esetében ugyanis a kényelem megmarad, de az alkalmazási lehetőségek kibővülnek. Ennek oka, hogy a tenyér részen mártott kesztyűk végtelennek tűnő választékban érhetők el a piacon, ráadásul a mártott kesztyűk ára is igen kedvező lehet.

Általánosan elmondható, hogy a mártott munkavédelmi kesztyűket a kisméretű részegységek, az autóipar, a fém megmunkálás, az építőipar és az általános célú felhasználás területein használják előszeretettel többek között az alábbi előnyök miatt:

  • jobb tapadás biztosít,
  • nem korlátozása a kézügyességet,
  • magas kopásállósággal rendelkezik.

Mártott kesztyűk típusai

A megfelelő tenyérrel bevont munkakesztyű kiválasztása  a minőségi mártott kesztyű választékból rendkívül fontos. Az alábbi mártott kesztyűk különböző bevonatos típusait különböztethetjük meg, azok használat, jellemzői és előnyei szerint.

Latex kesztyű

A latex rendkívül nagy rugalmasságot és kiemelkedő tapadást biztosít a többi kesztyű anyaghoz képest. Ez is ellenáll a szélsőséges hőmérsékletnek, ezáltal hőszigetel és szakadásnak is kimagaslóan ellenáll. Emiatt ezt a típust számos helyen használják, mint például az ipar, vagy kertészet.

PU kesztyű

Ezt a típusú kesztyűt az allergiamentes tulajdonsága miatt az utóbbi időben kezdték el az orvosi iparban használni. A poliuretán, vagyis PU lágysága nagy átszúrás elleni védelemmel és kopásállósággal kombinálva sokoldalú alapanyagot eredményez, ami kiválóan alkalmassá teszi a vágás biztos kesztyűk bevonataként való alkalmazásra is.

PVC kesztyű

Erről a tisztán szintetikus anyagról elmondható, hogy olcsó, erős és egyben allergén mentes is egyben, emiatt roppant népszerű választásnak számít számos téren. Tenyérbevonatként a PVC jó kopásállóságot biztosít, ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy érzékeny lehet az átlukasztásra és a vágásokra. És bár rugalmas, nem biztosítja a megfelelő tapintási érzékenységet, ami a legtöbb gumi alapú kesztyűről elmondható.

Nitril kesztyű

A nitril bevonatú kesztyűk kitűnő szakadási elleni védelmet biztosítanak, és háromszor ellenállóbb átszúródás ellen, mint a gumi. A nitril emellett jól ellenáll az olajnak, így jó választás a fém megmunkálásnál vagy kisméretű olajos alkatrészekkel való munkavégzés során. Ezenkívül a nitril, ha csúszós, olajos felületekkel érintkezik, a nitril habszivacshoz hasonlóan viselkedik. A felszínnel érintkező olaj felszívódik és a tapadás minősége jelentősen javul fogás közben.

Összegezve

A mártott kesztyűk tehát számos előnnyel rendelkeznek és attól függően, hogy milyen típust választunk védelmet nyújthatnak átszúrás, kopás, szakadás és a hőmérséklet változás ellen is. Emiatt mindenképp érdemes alaposan megfontolni, milyen típust is válasszunk munkánk során.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s