A hűtőházi ruházat 6 fontos jellemzője

hűtőházi ruházat

A munkavédelem szinte minden téren jelen van. Legyen szó építőipari munkáról, ipari tevékenységről, vagy épp irodai munkáról, a különböző munkavédelmi eszközök és ruházati termékekre mindenhol szükség lehet. Ez alól a minden nap a hűtőházakban való munkavégzés sem kivétel tehát. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttük a hűtőházi ruházat 6 fontos jellemzőjét, amik hozzájárulhatnak a munkavállalók egészségéhez.

Hűtőházi ruhák jellemzői

Hivatalosan keretek között, akkor minősül hidegnek egy munkahely, ha a munkaidő több mint felében, szabadtéren +4 °C-t, zárt térben pedig a +10 °C-t nem éri el a hőmérséklet. A hűtőházakban jellemzően ennél hidegebb hőmérséklettel találkozhatunk, így kiemelten fontos a megfelelő védettség biztosítása. Szerencsére ma már számos gyártó kínál ilyen termékeket, a hűtőházi ruházat forgalmazással foglalkozó áruházak pedig jellemzően feltüntetik, hogy az adott termék milyen jellemzőkkel bír. Ilyen jellemzők többek között a:

  • béleltség
  • jó hőtartás
  • szellőzés
  • strapabíróság
  • könnyű mozgás biztosítása
  • csúszásmentesség.

1, Béleltség

A hűtőruházati munkaruházatok esetében a béleltség az elsődleges, ami megvédheti a munkavállalókat a hideg munkakörnyezetben való munkavégzéstől. Minden esetben a munkavédelmi termékek forgalmazóinak fel kell tűntetnie, hogy milyen anyagokból is készült az adott ruházati termék. E téren a leggyakoribb és ezáltal legjobb megoldás a poliészter, ami kiváló szigetelési tulajdonságokkal bír.

2, Jó hőtartás

A hidegben való munkavégzés esetében a belső hőmérséklet megtartása kiemelten fontos. A minőségi hűtőházi munkaruhák természetesen ezeknek maradéktalanul megfelelnek. Sőt mi több bizonyos esetekben, erre vonatkozóan külön érték is megállapítható, így a melegtartási képesség alapján jól rangsorolhatjuk az egyes termékeket

3, Szellőzés

Természetesen fontos a megfelelő hőfok megtartása, de az egészséges munkavégzéshez a kellő szellőzés biztosítása is fontos tényező. A hűtőházi ruházatok esetében is találkozhatunk a légáteresztési képesség megjelöléssel, így a vevők is könnyebben megtalálhatják az ideális megoldást.

4, Strapabíróság

A strapabíróság az egyszerhasználatos termékektől eltekintve, szinte mindig alapelvárás, hiszen védelmi ruházatként a hosszú élettartam és minőségi kialakítás is hozzájárulhat a biztonságos munkavégzéshez.

5, Könnyű mozgás biztosítása

A hűtőházi ruházatok esetében a béleltség miatt alapvetően vastagabb anyagjellemzőkkel találkozhatunk, de ennek ellenére mindenképp biztosítani kell a könnyű mozgást. A hűtőházakban ugyanis a rakodási munkák megkövetelik a dinamikus munkavégzést, aminek biztosítás munkavédelmi szempontból is kiemelten fontos.

6, Csúszásmentesség

A hűtőházi munkavédelmi lábbelik esetében kiemelten fontos a fentieken túl a csúszásmentesség is. A hideg, nyirkos időben történő munkavégzés ugyanis kiemelten csúszásveszélyes munkakörülményeket eredményezhet, ahol a csúszásból eredő munkahelyi balesetek a leggyakoribb sérülésforrások. Emiatt hűtőházban használt munkavédelmi lábbeli esetében kiemelten figyeljünk a csúszásmentességi tulajdonságokra.

Összegezve

A hűtőházi munkaruhák esetében tehát több olyan jellemzői is szolgálja a munkavégzők védelmét, ami kifejezetten a hideg környezetben történő munkavégzésre kerültek kialakításra. Természetesen emellett a szokványos jellemzők mint a strapabírás, kényelem is szerepet kapnak a minél magasabb munkakomfort eléréséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s