Ivóvízkezelés: klór-dioxid vs. klór

Fertőtlenítsünk, de mivel?

fertotlenites klor-dioxid
Fertőtlenítés klór-dioxid vizes oldatával az élelmiszeriparban

A járványok kitörése mindig újra fókuszba állítja a higiéniai előírások betartásának szükségességét. Fertőtleníteni – például az élelmiszeriparban – máskor is szükséges, de vírusfertőzések idején különösen. Ugyanakkor nem mindegy, milyen vegyszerrel történik a védekezés.

Klór és/vagy klórdioxid?

A klórgáz (Cl2) és és a klór-dioxid gáz (ClO2) egyaránt alkalmas fertőtlenítő szerként történő alkalmazásra, azonban mind környezetvédelmi, mind biztonsági szempontból az utóbbi vizes oldatának az előállítása és használata kívánatosabb – köszönhetően egy újgenerációs technológiának.

A Cl2 klórgáz alkalmazásának legnagyobb problémáját a robbanásveszélyesség és az egészségkárosító hatás képezi. Ipari használata esetén rendkívül sok biztonsági útmutatást, illetve környezet- és biztonságvédelmi előírást kell betartani, továbbá gondoskodni kell az esetleges kármentésítésről is. A klórgáz alkalmazása fertőtlenítésre elterjedt, de visszaszorulóban van. Ezzel szembenb

A fertőtlenítésre használt klór-dioxid vizes oldatát a TwinOxide termék segítségével állítják elő, ez utóbbi por alakú szer, melyet két külön komponensben gyártanak le és csak összekeverés után fejti ki reakciós hatását, ezért biztonságosabb és könnyebben is kezelhető a tiszta klórhoz viszonyítva.

A ClO2 (chlorine dioxide) az ózon után a második legerősebb baktericid hatású szer, melyet az élelmiszeriparban és a gyógyászatban is alkalmazunk. A klór az emberi szervezetben irreverzibilis károsodást és gyulladásokat okozhat, míg a klór-dioxid általában lebomlik, mielőtt szervezetünkbe kerülne, éppen ezért a klór-dioxidot előállító TwinOxide biztonságosan alkalmazható az ivóvízkezelés területén és az élelmiszeripari berendezések dezinficiálására is. A megfelelő koncentrációjú – általában 0,3 %-os – oldat segítségével az ipari helyiségek tisztán tartása is megoldható, a berendezések és tárolóedények csíramentesítése is elvégezhető, ezen túlmenően az élelmiszerek lemosására és még tartósításra is kiváló. Csak nagy koncentrációban veszélyes az emberi szervezetre, ám nincs mitől aggódnunk, ha betartjuk az előírásokat.

Forrás: Ivóvízkezelés: A klór-dioxid előnyei

Egy gondolat a(z) “Ivóvízkezelés: klór-dioxid vs. klór” című bejegyzésnél

Hozzászólások lezárva.