Az Auschwitz-tekercsek – Holokauszt

auschwitz tekercs

Az ENSZ határozata értelmében A Holokauszt Nemzetközi Napja – Auschwitz felszabadulásának napja, minden évben január 27-e.

Az Auschwitz-tekercsek először magyar nyelven

Az Auschwitz-jegyzőkönyv, más írásmóddal: auschwitzi jegyzőkönyv az auschwitzi koncentrációs táborból megszökött két rab, Rudolf Vrba és Alfred Wetzler beszámolója alapján 1944 április végén Szlovákiában készített összefoglaló irat a táborban történtekről, a tömeges gyilkolás tényéről, méreteiről és módszereiről, kordokumentum a náci népirtásról. Szövegét kezdetben titkos csatornákon terjesztették, az első részleteit külföldön publikálták. Magyarországra is gyorsan eljutott, de tartalma nem került nyilvánosságra. Közvetve valószínűleg így is hozzájárult a budapesti zsidóság deportálásának megakadályozásához.

Heller Ágnes írja a most megjelenő Auschwitz-tekercsről:

Ahogy a reményét vesztett hajótörött üzenetet küld egy palackban, hogy valaki esetleg majd valamikor hírt kapjon hajójuk vesztéről, úgy küldött üzenetet halálára várva Gradowski Auschwitzban arról, ami ott történt, azoknak, akik esetleg olvasni fogják.

– A Múlt és Jövő hírlevele

Kedves barátaink! A Nemzetközi Holokauszt Napra – ez Auschwitz felszabadulásának napja, január 27 – jelentetjük meg magyar nyelven a holokauszt…

Forrás: Az Auschwitz-tekercsek – Holokauszt Napja

_________________________________________

Spinoza Színház hírlevél

Kedves Spinoza-barát!

A Spinoza Színházzal egy házban, a Spinoza alatt működik a Lámpás nevű diák-kocsma,
zenés romkocsma. Ha Ön talán nem is, de gyerekei, unokái bizonyára ismerik a Lámpást,
vagy ha nem, akkor hamarosan megismerik. A Lámpásban ugyanis minden este ingyenes koncert van. Sok itt a zene, de kevés a szék. Nem csak a zene-fogyasztás de a szék-fogyasztás is nagy. A Lámpásnak tehát sok székre lenne szüksége. Ha Ön bevisz egy széket a Lámpásba, akkor kap egy darab Spinoza Színházba szóló színházjegyet. De kaphat a gyereke/unokája számára 2 korsó sörutalványt, amit koncerttel egybekötve jó lesz lefogyasztani a Lámpásban.

A Lámpás vasárnap kivételével minden nap délután 5-től éjfélig van nyitva.
Persze több széket is hozhat és akkor több színházjegyet/korsó sört kaphat.

Spinoza Színház és Lámpás – Spinoza Színház 1074 Budapest, Dob u. 15.