Piréznek lenni jó

Hol élnek a pirézek?

hol élnek a pirézek
– Vallj színt! – rivallják. – Szivárvány… – suttogom. (Fodor Ákos)

Bennünk… Még mindig akadnak, akik megkérdezik: miért is vagyok én piréz. Meg hogy mit is jelent piréznek lenni, egy virtuális etnikumhoz tartozni. Az utóbbira nem könnyű válaszolni, a piréz lét meglehetősen összetett, a piréziánus gondolkodás rétegezett és árnyalt. Én se annyira tudom, mint inkább érzem, mikor válok egyik pillanatról a másikra elszánt pirézzé, míg máskor énemnek ezt a részét jószerével nem is érzékelem

Én, az első piréz

Számomra a tudatformálás releváns gesztusaként értelmezhető emlékezetes tény: 2007. március 7-én piréznek nyilvánítottam magam. Tettem ezt abból az okból, hogy az előző napi sajtóhír szerint a magyar lakosság részéről nőtt a pirézekkel szembeni elutasítás. Ezzel a bejelentéssel én lettem az Első Piréz. Bár példámat később többen követték, mozgalmak és szövetségek indultak (ezek gyakran hamar ki is fulladtak), elsőségemet senki sem kérdőjelezte meg, így az ideig-óráig tartó fellángolások mellett nem csupán elsőségemet, hanem piréz állandóságomat is megtarthattam.

És mivel semmilyen mozgalomhoz és kollektív pirézséggyakorló csoporthoz nem csatlakoztam, így megmaradtam abszolút magánpiréznek.

Virtuális szerver-blog

2009-ben egy számomra ismeretlen blogger elindította a Pirézblogot. Ebben fontosnak gondolta hangsúlyozni, hogy “A blog semmilyen kapcsolatban nem áll Balla D. Károllyal”. Pár remek közéleti cikket írt, aztán hamarosan elhallgatott. Pár havi szünet után aztán törölte blogját, így felszabadult a pirez.blog.hu domain – hát rácsaptam. Azóta a pirézség eredetébe is betekintést engedő Piréz szerver Blog fontos közlőhelyem, életrajzaim némelyikében pedig nem mulasztom el megjegyezni, hogy nem csupán posztumusz író, hanem Első Piréz is vagyok.

Hogy pontosan mit is jelent piréznek lenni? Leginkább nyilván valamiféle érzékenységet és speciális (illetve hogy szerintem nagyon is normális!) igazságérzetet. Toleranciánál többet: szolidaritást. Mindazokkal, akik valahol valamilyen módon elszenvedői különbözőségüknek, másságuknak, kisebbségi helyzetüknek.

Ugyanakkor szentül vallom, a dolog lényegéhez tartozik az is, hogy a piréz erre a másféleségre soha nem bűnbakként, nem hendikepként, hanem igenis értékként tekint akkor is, ha épp emiatt adódik bármilyen hátrányos megkülönböztetés. Nem a különbözőséggel van ugyanis baj, hanem azokkal, akik ezt nem kedvező és kívánatos, hanem hátráltató és elhárítandó körülménynek tekintik.

Különbözni ugyanis jobb, mint hasonlítani. Ami annyit tesz, hogy piréznek lenni jó.

Aktuális piréziánus akcióm és 2015-ös fejleményei vps vonatkozásban:

 • Tiltakozás: Attila szobra virtuális piréz szerver
 • Virtuális szerver élőlánc Józset Attila körül
 • Virtuális élőlánc József Attila szobra körül – tiltakozás eltávolítása ellen
 • József Attila szobra – tiltakozás
 • József Attila szobra – vps tiltakozás
 • virtuális szerver – József Attila szobra – vps bérlés
 • József Attila szerver – virtuális  tiltakozás
 • József Attila szobra – tiltakozás
 • Virtuális élőlánc József Attila szobra körül
 • Élőlánc – József Attila szobra – szerver bérlés
 • Tiltakozás virtuális szerverrel József Attila kiadóért
 • Virtualizálás a József Attila-szobor vps-e ellen
 • Hosting: virtuális élőlánc József Attila szervere Vps

bix szerver bérlés > >

• vps bérlés – virtuális szerver hoszting

És ha piréznek lenni jó, nem olyan rossz keresőoptimalizálni google sem: Transzferár nyilvántartás – akció, közélet, vps, seo, kult